Båtbyggare i Borstahusen

Gustafsson Skeppsvarv i Borstahusen startades 1921 av Axel Henrik Gustafsson. Byggnaden låg där nu Borstahusens Segelsällskaps klubbstuga finns. Huset, som var ett gammalt stall, användes tidigare som väntsal till fiskhandlarna och deras hästar medan de väntade på att fisken skulle anlända.
1934 lade Gustafsson ner sin verksamhet och då hade man byggt omkring 274 båtar, allt från ekor till segelbåtar. Även segelsällskapets utlottningsbåtar byggdes av Gustafsson.
Någon som tog över verkstaden och byggde båtar blev det inte för den såldes till segelmakaren A. G. Tengvall. I köpekontraktet blev det inskrivet att inga båtar fick byggas i lokalerna.


"Varvsbyggnad" i Borstahusen. Foto: Landskrona museum.

Byggt båtar i Borstahusen hade man gjort tidigare, för redan 1903 fanns det en båtbyggare, vid namn J. Green i samhället.

Johan Lindström startade 1921 sin verksamhet under en presenning. Efter att ha gått 2 år i lära hos en båtbyggare i Höganäs, byggde han omkring 1927 en liten verkstad och blev etablerad båtbyggare. Sin första Folkbåt byggdes 1951. Under åren 1951-1970 byggde han 28 folkbåtar. Annars var det mest båtar för fiskebruk


Folkbåt av trä. Foto: Varvshistoriska föreningen, Landskrona.

Alldeles efter kriget fick man en storbeställning på en lustbåt, ”LOTTA II”. Beställare var bryggerichefen på Krönleins, Hugo Aspegren. ”LOTTA II” var 13 meter lång och 4 meter bred men verkstaden var kortare. Man fick nu först förlänga verkstaden till 16 meter innan bygget kunde börja. Teakträet till däcket hade Aspegren själv ordnat. Man misstänkte att det var från bryggeriet, för det luktade mer gammal öl än teak om det.
Johan Lindström avled 1964 och varvet övertogs av sonen Göte som fortsatte med rörelsen.


I början av 1970-talet lade Göte ner varvet och verkstaden användes till vinterförvaring av den egna båten samt till förvaring av master. 25 kronor/ år kostade det att vinterförvara sin mast hos Linströms. 1997 revs verkstaden för att ge plats för segelsällskapets servicebyggnad.


Borstahusens hamn. Foto: Landskrona museum.


Axel Bengtssons Båtvarv startade i början av 1950-talet. Axel Bengtsson hade tidigare arbetat hos Axel Henrik Gustafsson, men när det lades ner 1934 började han som timmerman på Öresundsvarvet. Men på sin fritid fortsatte han med båtbyggandet. Det blev fler uppdrag, framförallt reparationer, så Axel Bengtsson slutade på Öresundsvarvet och startade ett eget varv.
Lokal ordnades i Rothoffs gamla bussgarage vid skolan, som flyttades till hamnplan.
1956 började sonen Jan att gå i lära hos fadern. Man byggde mest småbåtar, en koster och givetvis utlottningsbåten till Borstahusens Segelsällskap 1952. Axel Bengtsson var inte intresserad av nybygge utan det blev mest reparationer för hans del.

Axel Bengtsson avled 1963 och sonen Jan tog över. Nu blev det mest inredningar och trädäck som skulle tillverkas men även snickerier. De äldre husen i Borstahusen har inte standardmått på dörrar och fönster, så där passar det bra med ett snickeri i närheten.



Skapad: 4 jan, 2014, 09:01 av Christer Skiöld/ Ove Elf