Karl XVI Gustav besöker ÖV


Ur Personaltidningen Talröret i Maj 1975:
Kungen, katten och Lilja.

"På morgonen den 7 maj viftade vinden i fler varvsflaggor än vanligt. På marken framför skrovhallen var dragna vita streck och i plåthallen pågick febril kattjakt. Klockan 10.20 kom förklaringen till det ovanliga: fyra MC-ordonnanser körde in på varvsområdet, tätt följda av den kungliga kortegen. Carl XVI Gustaf hade på sin skånska Eriksgata hunnit fram till Öresundsvarvet.

Mellan de vita strecken radades pressbilar upp och plötsligt myllrade det av människor kring det tillfälliga podiet framför skrovhallen. När Birgitta Lönnberg överlämnat en gullvivsbukett till kungen fick Hans G. Forsberg genast monarken att le genom välformulerade hälsningsord: — Visserligen envisas statsråd och massmedia med att tala om de fyra storvarven i Sverige och dit räknas inte vi. Men vi är mycket stolta över vårt varv och tycker att det hör till de främsta! "

Plåthallen besöktes också och där väntade Stig Andersson för att få demonstrera hallen och presentera några "gamla" varvsarbetare: Axel Jönsson, Bertil Lilja, Gustav Green, Sture Persson och Karl Björklund.
" Kalle Bråttom (Karl Björklund) presenterade jag som lärling, förklarade Stig, för han har ju bara 26 anställningsår mot t.ex Liljas 40."


Liljas katt

"Kattjakten hade slutat med framgång för jägarna. Djupt försjunkna vid fiskbullar och mjölk stod två katter på Liljas arbetsbänk. En av dem var Liljas katt, alltså originalet till vår seriekatt! Under hälsningen på kungen kastade Lilja då och då en förstulen blick dit och drog slutligen med sig konungen till matstället.

— En trevlig kung! tyckte Lilja. Det var bara så svårt att svara på både hans och de där ihärdiga journalisternas frågor. Kungen borde stannat längre, för här finns mycket som säkert skulle intressera honom.

För snart, alltför snart var det dags nästa värdfolk. Förhoppningsvis tog han med sig ett trevligt minne av Öresundsvarvet och dess anställda."

Karl XVI Gustav, Stig Andersson, Karl Björklund (Kalle Bråttom), Stig Lilja

Skapad: 22 okt, 2010, 11:10 av Jamie Telin